Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Zomerschool Wim van Gils 2016

1/1

Geplaatst door Aikido Centrum Den Bosch op maandag 29 augustus 2016 om 10:00

Van 26 tot en met 28 augustus was er weer de jaarlijkse zomerschool van Wim van Gils (5e Dan aikikai).
Het was weer georganiseerd in de Sport Oase in Brasschaat. Ondanks de zeer zomerse temperaturen was er toch een mooie opkomst en werd er niet minder hard getraind. 

Op zaterdag is de training gestart met het trainen met bokken en op zondag met het trainen met de jo. 
Beiden keren zijn we bezig geweest met een kata, waarbij Wim de nadruk legde op het werken met de pressie van tori en uke. 
Geef duidelijke punten aan, zodat de ander weet hoe de verplaatsing moet zijn en zijn tegenreactie. Dit kan niet zonder het werkelijk aanwezig zijn van tori en uke; die aanwezigheid kan alleen bestaan met een pressie die je opbouwt en afgeeft aan je partner. 
Door op deze manier te trainen daagt het je fysiek en mentaal uit om alle principes van aikido toe te passen. Niet vastlopen op je partner, niet met de bokken of jo bezig zijn (bij gewoon aikido niet bezig zijn met de armen of handen van je partner), je eigen beweging maken en vrijstaan. 
De bokken kata was zeer interessant om te doen, omdat je de kata met drie mensen uitvoerde. Waardoor je extra werd uitgedaagd om je eigen bewegingen te maken, pressie te blijven geven en jezelf niet uit de techniek te gooien. 

Daarna is de training verder gegaan met aikido, waarbij we natuurlijk verder zijn gegaan met het geven van pressie en op jezelf staan, vanuit het de wapentraining. 
Technieken als shiho nage vanuit katatedori, kote gaeshi vanuit ushiro katate dori, nikkyo ura vanuit katate dori, irimi nage vanuit ai hamni en tenshi nage passeerden de revue. 
Wim liet steeds duidelijk zien dat je de doorgaande beweging die je gebruikt in het werken met de jo, ook terugkomt tijdens de technieken. Ben daarmee bezig, dan wordt je beweging vloeiend en ben je minder bezig met de uke. 
Een interessant thema tijdens de trainingen was ook de verplaatsing van je heupen; waardoor je een beweging inzet en minder tot geen informatie geeft via de handen. En het gebruik maken van het subtiel wisselen van de ene schouder, voor de andere schouder, maakt al dat je bij de kern van de techniek komt.
Het verplaatsen van je lichaam, zodat je uke geen informatie krijgt over wat je wil gaan doen en je onverwacht in een reach van opties een techniek kan maken, waarbij je de plek van uke hebt overgenomen. 
Dit werk dwingt je laag in je benen te zakken en vanuit je centrum te werken. Waardoor je vanzelf pressie in je centrum opbouwde en je weer een beetje dichter bij het aikido kwam, wat O'Sensei voor ogen had. 

Al met al een zeer geslaagde zomerschool. Met een goede werksfeer op de mat, waar er duidelijk een intentie was om elkaar verder te brengen.


Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.